Wat is osteopathie

Osteopathie (betekenis = ziekte door de beenderen; griekse ‘Osteon’= beenderen en griekse pathos = ziektebeeld/ grondlegger A.T.Still, begin 20ste eeuw).

Osteopathie is een holistische (geheelomvattende) manuele therapie, die niet enkel het skelet maar het volledige menselijke lichaam omvat.
Alle lichaamssystemen zijn met elkaar verbonden (skelet, spieren, bloedvaten, neurologisch, lymfatisch en hormonaal systeem) in een eenheid en worden door elkaar beïnvloed. De behandeling omvat het corrigeren van deze functionele systemen in het lichaam door middel van verschillende manuele technieken.

Osteopathische methoden werden permanent verder ontwikkeld en aangepast aan de nieuwste medische denkprincipes betreffende anatomie (de bouw) en fysiologie (de werking) van het menselijk lichaam.

In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding aan de universiteit en maakt daardoor deel uit van de basis ziekteverzekering. Ook in Engeland heeft osteopathie een lange traditie. In België en Nederland onderhoudt de beroepsvereniging contact met overheidsinstanties en zorgverzekeraars om te streven naar spoedige erkenning van het vak osteopathie.